PZU MEDICAL CENTAR CT Kompjuterizovana tomografija
PZU MEDICAL CENTAR CT Kompjuterizovana tomografija

Radiologija

Radiologija se pojavila kao jedan od ključnih elemenata među dijagnostičkim alatima u medicinskoj industriji. Ne pomaže samo u uočavanju efekta tretmana već i u predviđanju određenih rezultata.

Poliklinika MEDICAL CENTAR posjeduje širok spektar najnovije radiološke opreme kojom upravljaju najbolji radiolozi kako bi pružili što preciznije slike i adekvatno dijagnosticirali zdravsteni problem.

Zajedno s različitim uvjetima snimanja, to je postalo neophodno u industriji medicinske njege, a u nastavku su navedeni razlozi za isto.

Šta je radiologija?

Radiologija, poznata i kao dijagnostičko snimanje, niz je testova koji fotografišu ili slikaju dijelove tijela. Ljekar koji se bavi radiologijom naziva se radiolog. Radiolozi analiziraju rendgenske snimke kako bi pomogli dijagnosticirati, nadgledati i liječiti različita stanja ili povrede. Radiolozi mogu pomoći drugim ljekarima da se odluče za pravu metodu snimanja i razumiju šta rezultati znače za liječenje. Oni također mogu pomoći u tumačenju različitih slika i drugih rezultata ispitivanja kako bi se postavila dijagnoza ili nadziralo djeluju li trenutni tretmani.

Radiologija je započela u Würzburgu u Njemačkoj 1895. godine kada je Wilhelm Conrad Röntgen napravio svjetlosno otpornu katodnu cijev koja je počela fluorescirati kada se nalazila nekoliko metara od ekrana obojenog fluorescentnim materijalom. Znao je da zaslon reagira na nepoznate zrake propuštene kroz sobu, koje je nazvao “rendgenskim zrakama” ili X-zrakama.

Radiologija obuhvata dva područja – dijagnostičku radiologiju i interventnu radiologiju. Dijagnostički radiolozi koriste medicinsko snimanje za dijagnozu i liječenje bolesti dok interventni radiolozi koriste medicinsko snimanje kako bi pružili terapiju osobama sa nekanceroznim bolestima.

Naš radiolog u Poliklinici MEDICAL CENTAR je specijaliziran za dijagnosticiranje i liječenje bolesti i ozljeda, koristeći najsavremenije medicinske tehnike snimanja,a neke od njih su :

  • rendgen
  • ultrazvuk
  • fuzijsko slikanje
  • mamografija
  • MRI, CT i PET skeniranje

Većina ovih tehnika uključuje upotrebu zračenja. Naš radiolog u Poliklinci MEDICAL CENTAR je visoko edukovan da zaštiti svoje pacijente od štetnih efekata zračenja.

Zašto je radiološki pregled važan?

U mnogim slučajevima rana dijagnoza može spasiti živote. Radiologija je ključna za dijagnozu mnogih bolesti, posebno za dijagnosticiranje karcinoma. Porodični ljekari i ljekari hitne pomoći ne mogu efikasno upravljati pacijentima bez dijagnostičke slike, zbog čega se oslanjaju na radiologiju kako bi pronašli pravu dijagnozu i proces liječenja.

Možete se pouzdati da naš stručni tim u Poliklinici MEDICAL CENTAR posjeduje znanje i iskustvo koje će Vam pomoći u donošenju utemeljenih odluka o vašoj zdravstvenoj zaštiti.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru