PZU MEDICAL CENTAR Radiološki centar
PZU MEDICAL CENTAR Radiološki centar

Radiološki centar

Tražite najviši standard usluge u ranom otkrivanju najvažnijih bolesti današnjice? Naš radiološki centar sa najsavremenijim standardima je pravo mjesto za vas.

Naš radiološki centar sa velikim brojem usluga iz oblasti radiološke dijagnostike pravo je mjesto na kojem ćete pronaći adekvatna dijagnostička rješenja. Kako bismo dodatno pojasnili, riječ je o grani medicine koja uz pomoć ultrazvuka, ionizirajućeg zračenja ili magnetne rezonance otkriva bolesti organa i organskih sistema u vašem organizmu, ukoliko oni postoje. Radiološki centar, također, nudi brzu i kvalitetnu, a uz to i kompletnu radiološku obradu svakog pacijenta, te se pritom najveća pažnja poklanja stanju i dobi pacijenta, kao i individualnom pristupu za što kvalitetniju uslugu. Svi ti zahvati izvode se u cilju ranog otkrivanja bolesti, kako bi se u konačnici pristupilo adekvatnom tretmanu uz najviše moguće standarde unutar profesije.

MRI / Magnetna rezonanca

MRI / Magnetna rezonanca bezbolna je procedura snimanja tijela pomoću snažnih magnetnih polja i radio talasa, a rezultat je detaljna slika unutrašnjosti tijela. MRI / Magnetna rezonanca je vrsta skeniranja koja koristi jaka magnetna polja i radio valove za izradu detaljnih slika unutrašnjosti tijela.

CT / Kompjuterizovana tomografija

CT ili Kompjuterizovana tomografija odnosi se na kompjuterizirani postupak snimanja rengenskim zrakama, tokom kojeg se uski snop rentgenskih zraka usmjerava na pacijenta i brzo se okreće oko tijela, proizvodeći signale, koje potom računar obrađuje i generira u sliku presjeka tijela. Ti presjeci tijela nazivaju se tomografske slike i sadrže detaljnije informacije od uobičajenih rentgenskih snimaka.

RTG / Rentgen snimanje

Vaše zdravlje naša je briga, a RTG / Rentgen snimanje jedan je od načina da saznamo više detalja o vašem tijelu, te ako je potrebno odredimo metodu liječenja. Rentgen snimanje se može koristiti za dijagnozu prijeloma, tumora i strukturne nestabilnosti / neusklađenosti. Dijelovi tijela manje gustoće, poput diskova i korijena živaca, ne snimaju se rentgenskom slikom.

Mamografija / Ultrazvuk dojki

Rana radiološka metoda otkrivanja raka dojke naziva se mamografija i u današnje vrijeme ono što ona obezbjeđuje pacijenticama nadaleko je poznato. Ukoliko se redovno i na vrijeme primjenjuje, mamografija može otkriti rak dojke i dvije godine prije nego tumor postane vidljiv i opipljiv, a preporučuje se da pacijentice prvu mamografiju naprave u 30-im godinama.

Dental RTG / RVG

Kako bi što bolje odredili plan stomatološke terapije potrebno je koristiti se modernom tehnologijom koja omogućava što bolju dijagnostiku. U tom smislu neophodnu pomoć kao važan izvor dijagnostičkih podataka pružaju razni oblici rendgenske dijagnostike od kojih izdvajamo RTG – radioviziografska snimanja koja liječnicima dentalne medicine omogućavaju dobijanje ciljane slike svakog pojedinog zuba.

Dental CAD / CAM

Sistem koji služi za izradu svih vrsta keramičkih nadomjestaka je CAD-CAM tj. Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing, što u prijevodu znači da se keramički fiksno protetski nadomjestak dizajnira i izrađuje pomoću kompjutera.

Najčešće postavljena pitanja

Rizici u vezi sa uslugama koje nudi radiološki centar su najčešće preuveličane. Ukoliko postoji zabrinutost pacijenta, uvijek je moguće napraviti reviziju medicinskih zapisa, ali su šanse za bilo kakve probleme pacijenata svedene na zanemariv minimum.

Kada stignete na pregled u radiološki centar radiolozi i radiografi bit će osobe koje će vas provesti kroz zahvat. Radiolog je doktor koji posjeduje znanja da interpretira dijagnostičke slike, te naposlijetku pravi izvještaj o rezultatima vašeg pregleda. Radiografi su osobe koje su educirane da provode skeniranja, kao što su MRI, CT ili rentgenska snimanja, te može biti dio tima za intervenciju koju je potrebno provesti za potrebe dijagnostike.

CT, MRI, RTG, CAD/CAM i mamografija su zahvati koje nudimo u našem radiološkom centru.

Apsolutno! Osoblje koje radi za naš radiološki centar vam je dostupno sve vrijeme, te će pomoći vašem doktoru da odabere adekvatan zahvat. Pomoću tih pregleda zapravo dolazite do narednih koraka u liječenju i stoga je uloga radiologa važna. Jer vaše zdravlje je naša briga.

Nosite udobnu, široku odjeću, a za neke preglede možda ćete morati obući i posebnu odjeću. Metalni predmeti, poput nakita, naočala, proteza i ukosnica mogu utjecati na slike, stoga se preporučuje da takve predmete ostavite kod kuće ili ih uklonite i odložite neposredno prije pregleda.

Veoma je važno da ponesete snimke koje ste ranije napravili, kako bi radiolog mogao uporediti trenutna snimanja sa ranijim. Ovo može uveliko pomoći u identificiranju eventualnih promjena na određenom dijelu tijela.

Radiolozi i radiografi vrijedno rade kako bi osigurali da vaši rezultati stignu do vas i vašeg doktora što je prije moguće. Najčešće, naš radiološki centar rezultate dostavlja u roku od 24 sata od pregleda, a ponekad je to moguće i ranije.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru