PZU MEDICAL CENTAR Ginekologija
PZU MEDICAL CENTAR Ginekologija

Ginekologija

Šta je ginekologija?

Ginekologija ( od grčke riječi “gine” – žena i “logia” – studij ) je grana medicine koja se bavi zdravljem ženskog reproduktivnog sistema (vagine, maternice i jajnika). Ginekologija uključuje dijagnozu, liječenje i njegu ženskog reproduktivnog sistema tj. vagine, maternice, jajnika i jajovoda. Ova grana medicine također uključuje provjeru i liječenje problema povezanih sa dojkama. Ginekologija obuhvaća žensko zdravlje od puberteta do odrasle dobi. Ginekolozi su ljekari koji su se specijalizirali za zdravlje žena, s fokusom na ženski reproduktivni sistem. Opstetričar, poznatije kao akušer, je vrsta ginekologa koji se bavi trudnoćom i porodom. Ginekolozi se bave širokim spektrom problema, uključujući trudnoću i porođaj, menstruaciju i plodnost, seksualno prenosive infekcije (SPI), hormonske poremećaje te drugim problemima ženskog reproduktivnog sistema. U Poliklinici MEDICAL CENTAR naši certificirani ginekolozi su obučeni za izvođenje određenih dijagnostičkih i hirurških zahvata.

Ginekolog je liječnik koji se bavi ženskim reproduktivnim zdravljem. Žensko tijelo doživljava mnogo različitih bioloških funkcija, uključujući menstruaciju, porođaj i menopauzu. Ginekolozi pružaju brigu za sve ovo i više. U nastavku teksta saznajte ulogu ginekologa u održavanju reproduktivnog zdravlja, te kada i zašto biste trebali posjetiti svog ginekologa u Poliklinici MEDICAL CENTAR.

Zašto je ginekološki pregled važan?

Najbolji način za liječenje zdravstvenih problema je preventivna njega. Žene koje su zdrave i nemaju problema sa reproduktivnim zdravljem trebale bi jednom godišnje proći preventivni ginekološki pregled.

Tokom posjete, naš ginekolog iz Poliklinike MEDICAL CENTAR će obaviti ginekološki pregled te izvršiti procjene, imunizacije ili laboratorijske testove za određene bolesti.

Pored godišnjeg pregleda, trebali biste posjetiti ginekologa kada se dogode promjene u vašem reproduktivnom zdravlju. Promjene mogu biti rutinske, planirane ili neočekivane. Te promjene mogu uključivati prvi menstrualni ciklus, trudnoću, perimenopauzu i period krajnje menopauze. Također promjene mogu biti i neobične ili neočekivane. To uključuje promjene u volumenu ili učestalosti menstrualnog krvarenja i neobični grčevi. Mogućnost pojave boli tokom mokrenja kao i bol tokom seksualnog odnosa.

Kada odlučite da posjetite svog ginekologa u Poliklinici MEDICAL CENTAR, uzmite u obzir dob i reproduktivne ciljeve. Na primjer, ako ste seksualno aktivni, posjetite svog ginekologa zbog:

 • kontrola rađanja, kontracepcija ili sterilizacija
 • savjeti za siguran seks
 • savjet o prevenciji ili liječenju spolno prenosivih infekcija ili HIV-a
 • vakcinacija protiv humanog papiloma virusa
 • liječenje i prevencija bolova tokom seksa
 • abnormalni vaginalni iscjedak
 • infekcije urinarnog trakta

Ako jeste ili želite zatrudnjeti, možete posjetiti ginekologa zbog:

 • pomoć u planiranju trudnoće
 • prenatalna njega i savjeti o prehrani
 • liječenje neplodnosti
 • savjeti o dojenju i njegi
 • postporođajna depresija

Ako osjetite bol ili poteškoće prije ili za vrijeme menstruacije, posjetite ginekologa sa pitanjima o načinu ublažavanja grčeva, neredovnim ili abnormalnim krvarenjima. Također naš ginekolog može vas posavjetovati o predmenstrulanom sindromu, promjenama raspoloženja, cistama i miomima.

Ako prolazite kroz menopauzu ili ste prošli menopauzu, posjetite ginekologa kako biste se posavjetovali o niskom nivou libida, suhoći vagine i inkontinenciji.

U Poliklinici MEDICAL CENTAR Vam nudimo različit spektar stručnih pregleda uz konsultacije. Našim ginekolozima je u cilju da dugoročno usmjeri opću dobrobit žene kroz savjetovanje o važnim reproduktivnim i životnim problemima. Iskren prikaz vaših zdravstvenih problema i načina života daje ginekologu bolju ideju o vašoj situaciji i omogućava mu da Vam što više pomogne. Kada zakažete sastanak kod našeg ginekologa, prije posjete, nije potrebno depilirati se. Također, tjelesni miris je prirodan, osim ako to ukazuje na problem. Ako imate menstruaciju kada je zakazan sastanak, možete nastaviti s posjetom ili je odgoditi, osim ako imate simptome koji zahtijevaju hitan pregled. Najbolje je izbjegavati seksualne aktivnosti te ne upotrebljavati tampone 2 dana prije ginekološkog pregleda.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru