PZU MEDICAL CENTAR Pedijatrija
PZU MEDICAL CENTAR Pedijatrija

Pedijatrija

Jedna od mnogih stvari koje trebate učiniti da biste se pripremili za dolazak vaših mališana je odabrati liječnika koji će nadgledati njihovo zdravstveno stanje. Pedijatar je ljekar koji upravlja fizičkim, bihevioralnim i mentalnim zdravljem djece od rođenja do 18. godine. Pedijatari u Poliklinici MEDICAL CENTAR su obučeni za dijagnozu i liječenje širokog spektra dječjih bolesti, od manjih zdravstvenih problema do ozbiljnih bolesti.

Šta je pedijatrija?

Pedijatrija je grana medicine koja se bavi zdravljem i medicinskom njegom novorođenčadi, djece i adolescenata od rođenja do njihove 18. godine. Riječ „pedijatrija“ znači „iscjelitelj djece“. Izvedena je iz dvije grčke riječi „pais“ što znači dijete i „iatros“ što znači liječnik ili iscjelitelj. Pedijatrija je relativno nova grana medicine koja se razvila tek sredinom 19. stoljeća.

Pedijatri se brinu o zdravlju vašeg djeteta, uključujući fizičke probleme i mentalno zdravlje. Obučeni su za dijagnozu i liječenje dječjih bolesti, od manjih zdravstvenih problema do ozbiljnih bolesti. Pedijatar ne samo da pruža medicinsku njegu djece koja su akutno ili hronično bolesna, već pruža i preventivne zdravstvene usluge za djecu koja su zdrava.

Pedijatri dijagnosticiraju i liječe nekoliko stanja među djecom, uključujući povrede, infekcije, genetska i urođena stanja, karcinome te bolesti i disfunkcije organa. Cilj našeg stručnog tima u Poliklinici Medical Centar je da smanje stopu smrtnosti novorođenčadi i djece te da pomognu djeci i adolescentima u ublažavanju problema s hroničnim bolestima. Također, uloga i cilj našeg pedijatra je da na vrijeme otkrije i riješi zdravstvene probleme kao što su poremećaji i kašnjenja u razvoju, problemi u ponašanju, mentalni poremećaji te funkcionalne smetnje kod djece i adolescenata. Pored toga, pedijatar u Poliklinici Medical Centar će Vam dati neophodne informacije o zdravlju, sigurnosti i prehrani vašeg djeteta i odgovoriti na sva pitanja koja imate o rastu i razvoju vašeg djeteta.

Zašto je posjeta pedijatru važna?

Naš pedijatar u Poliklinci MEDICAL CENTAR imaju mnogo iskustva u prepoznavanju i liječenju dječijih bolesti. Ako je vaše dijete rođeno prije vremena ili ima zdravstveno stanje koje treba pažljivo nadzirati, naši pedijatri će omogućiti specijaliziranu njegu.

Između 1. i 3. godine vaše dijete može posjetiti pedijatra u Poliklinici Medical Centar svakih tri do šest mjeseci. Nakon što djeca napune 4 godine, obično im trebaju posjete samo jednom godišnje. Tokom tih posjeta naš će pedijatar pratiti rast djeteta, prehrambene navike, fizički i emocionalni razvoj i navike spavanja.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru