PZU MEDICAL CENTAR MRI Magnetna rezonanca
PZU MEDICAL CENTAR MRI Magnetna rezonanca

MRI / Magnetna rezonanca

MRI / Magnetna rezonanca bezbolna je procedura snimanja tijela pomoću snažnih magnetnih polja i radio talasa, a rezultat je detaljna slika unutrašnjosti tijela.

MRI / Magnetna rezonanca je vrsta skeniranja koja koristi jaka magnetna polja i radio valove za izradu detaljnih slika unutrašnjosti tijela. MRI skener je zapravo velika cijev koja sadrži moćne magnete, a tokom samog skeniranja pacijent leži u cijevi. MRI / Magnetna rezonanca može se koristiti za ispitivanje bilo kojeg dijela tijela, uključujući: mozak i leđnu moždinu, kosti i zglobove, grudi, srce i krvne žile, unutarnje organe, poput jetre, maternice ili prostate. Rezultati MRI snimanja mogu se koristiti za dijagnozu stanja, planiranje liječenja i procjenu učinkovitosti prethodnog liječenja, a provodi se na preporuku ljekara.

Šta se dešava tokom pregleda MRI / Magnetna rezonanca?

Da bi se pod jakim magnetnim poljima mogla započeti MRI / Magnetna rezonanca, potrebno je da pacijent leži na ravnom krevetu, koji se potom promjera kroz sam skener. U zavisnosti od dijela tijela koji je potrebno snimiti pacijent se pozicionira na krevet, nakon čega se pristupa snimanju.

Kako funkcioniše MRI / Magnetna rezonanca?

Naše tijelo sastoji se od brojnih atoma, čiji su sastavni dio protoni koji se ponašaju poput sitnih magneta i osjetljivi su na magnetska polja. Kada ležite ispod moćnih magneta skenera, protoni u všem tijelu poredaju se u istom smjeru, te kratki rafalni magnetski valovi koji se šalju na određena područja tijela izbijaju protone iz poravnanja. Kada se radio valovi isključe protoni se ponovo poravnaju, a cijeli postupak odašilje signale koje prijemnik prima. Signali od milijuna protona u tijelu kombiniraju se i pomoću njih se stvara detaljna slika unutrašnje strane tijela. 

Da li je MRI / Magnetna rezonanca sigurna?

MRI snimanje je bezbolan i siguran postupak. Nisu pronađeni dokazi koji upućuju na postojanje rizika, zbog čega je MRI / Magnetna rezonanca jedan od najsigurnijih dostupnih medicinskih postupaka. Pregled se možda neće moći izvesti ukoliko imate ugrađen metalni implantat, srčani stimulator ili umjetni zglob, a ne preporučuje se ni njegovo provođenje tokom trudnoće. 

Koliko dugo traje MRI / Magnetna rezonanca?

Ovakva vrsta snimanja traje obično između 30 minuta i dva sata, u zavisnosti od dijela tijela koji je potrebno snimiti. Od pacijenta se očekuje da leži mirno dok aparat snima određeni dio tijela. 

Mogu li pričati tokom snimanja?

Iako trebate ležati mirno, moći ćete razgovarati sa osobom koja vrši snimak u određenim intervalima, te ćete biti slobodno pitati i odgovarati na pitanja. 

Postoje li problemi za određene grupe pacijenata? – Ukoliko imate probleme sa klaustrofobijom, mogli biste imati problem sa MRI snimanjem, te zbog toga trebate na vrijeme upozoriti osobu koja vrši ovu vrstu snimanja.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru