PZU MEDICAL CENTAR Opšta stomatologija
PZU MEDICAL CENTAR Opšta stomatologija

Opšta stomatologija

Dva puta godišnje je potrebno posjetiti stomatologa kako bi se mogle pratiti sve promjene koje se dešavaju u našoj usnoj šupljini. Rano otkrivanje ili dijagnoza propadanja i bolesti zuba ili desni omogućava nam da na vrijeme spriječimo veće posljedice.

Glavni cilj stomatologije je zdravlje i očuvanje zdravlja zuba. čišćenje i skidanje zubnog kamenca se preporučuje u prosjeku dva puta godišnje da bismo očuvali naše oralno zdravlje. Međutim ukoliko nastanu neka loša i neželjena stanja kao npr. karijes potrebno ih je uočiti i tretirati što prije kako ne bi doveli do većih komplikacija ili čak eventualnog gubitka zubi.

Prema Zavodu za javno zdravstvo najšire oralno oboljenje svih starosnih skupina je karijes zuba. U Bosni i Hercegovini karijes čini 43% svih oboljenja u stomatološkoj zaštiti.

Važnost oralne higijene nam nekada i ne predstavlja bitnu činjenicu, ali je potrebno da održavanje našeg oralnog zdravlja bude prioritet naše svakodnevnice. Posebnu pažnju treba da poklanjamo preventivi i edukaciji o pravilnom održavanju oralne higijene, kako bismo spriječili neželjene dentalne probleme. Niz problema možemo spriječiti ,pravilnim održavanjem oralne higijene, sa kojima se svakodnevno susrećemo a koje jednostavno stavljamo u stranu do trenutka kada počinju da uzrokuju bolove i komplikacije koje nam onemogućuju normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Kada govorimo o opštoj stomatologiji prvi i kontrolni pregled je od iznimne važnosti. Briga o kompletnom zdravstvenom stanju usta i zuba pacijenata se počinje zasnivati nakon prvog pregleda kod našeg stomatologa.c Samostalnom ili timskom dijagnostikom, liječenje i rehabilitacija pacijenata se može započeti već od prvog susreta sa našim stručnim timom, a od iznimne važnosti je da se tretmani liječenja započnu što prije je moguće.

Šta je to pravilno održavanje oralne higijene?

Pravilno održavanje oralne higijene podrazumjeva pranje zuba najmanje dva puta dnevno. Pored četkice i paste za zube potrebno je koristiti i zubni konac,interdentlne četkice i vodicu za ispiranje, aeventualno i druga sredstva preporučena od stomatologa.

U pravilno održavanje oralne higijene spada i kontrolna posjeta stomatologu svakih 6 mjeseci.

Koliko često treba raditi tretman uklanjanja kamenca?

Tretman uklanjanja kamenca i air flow tretman potrebno je uraditi najmanje dva puta godišnje. Konzumenti cigareta kao i pacijenti koji su skloni brzom nastanku kamenca moraju to raditi i češće.

Da li stomatološke intervencije mogu da se obavljaju u trudnoći?

Ne postoje kontraindikacije za stomatološke intervencije u trudnoći,naravno ukoliko je trudnoća bez komplikacija.Poželjno je da se intervencije rade od trećeg do šestog mjeseca trudnoće ukoliko je to moguće..Trudnice smiju primati anesteziju!

Koju zubnu četkicu da koristim?

Preporučujemo upotrebu mekanih ili srednje tvrdih četkica, tvrde su previše abrazivne i mogu oštetiti zubno meso. Zamijenite svoju četkicu svakih 3-4 mjeseca a i prije ako su vlakna potrošena. Stara četkica neće dobro obavljati posao.

Koju zubnu pastu da koristim?

Zapravo,to i nije toliko bitno. Puno bitnije je redovno i pravilno čišćenje. Koristite onu koja Vam odgovara, sve dok je sa fluorom. Za neke zubne paste tvrde da izbjeljuju zube. Te paste nisu najsretnije rješenje. Takve paste sadrže abrazivne mikrogranule koje uklanjaju naslage i pigmentacije ali mogu oštetiti i caklinu. Također, karbamid peroksid koji služi za izbjeljivanje zuba nije dovoljno hemijski stabilan da bi se mogao ukonponovati u zubnoj pasti u dovoljnoj koncentraciji da postigne željeni efekt izbjeljivanja. Također tzv.’paste za pušače’ ili za ‘poliranje zuba’ mogu biti previše abrazivne, izbjegavajte ih.

Zašto je za korijensko liječenje zuba potrebno nekada posjetiti stomatologa više puta ?

U zavisnosti koji je tip infekcije u vasim ustima i kakav je imuni odgovor vašeg organizma zavisice i tok terapije odnosno koliko cete puta morati doci za lijecenje jednog zuba.Nekada je potrebno više posjeta da bi se izvršila dezinfekcija korijena zuba i procesa koji postoji u kosti na vrhu korijenavašeg zuba.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru