PZU MEDICAL CENTAR Ortopedija
PZU MEDICAL CENTAR Ortopedija

Ortopedija

Svi znamo nekoga koga su bolovi u kostima, mišićima ili zglobovima otežali svakodnevne životne aktivnosti. Mišićno-koštana stanja i bol utječe na ljude bilo koje životne dobi, otežavajući im da rade i uživaju u životu. Dobra vijest je da svi, od djeteta sa skoliozom do osobe s traumatičnim ozljedama kojima je potrebna operacija, mogu pomoći naši stručni ortopedi.

Šta je ortopedija?

Ortopedija je grana medicine koje se fokusira na bolesti i stanja koja utječu na mišićno-koštani sistem. To uključuje vase kosti, mišiće, ligamente i tetive, zglobove i živce. Ljudi često posjećuju ortopeda kad su ozlijeđeni ili imaju hronično stanje, poput artritisa ili bolova u donjem dijelu leđa. Osoba koja se bavi ortopedijom poznata je kao ortoped.

Uloga ortopeda je da dijagnosticira i liječi stanja koja utječu na vaš mišićno-koštani sistem te pomogne u rehabilitaciji koja Vam pomaže da vratite pokret, snagu, opseg pokreta i fleksibilnost nakon ozljede ili operacije.

Ortopedi liječe širok spektar stanja, uključujući, ali ne ograničavajući se na sljedeće:

 • fraktura kostiju
 • bolovi u zglobovima, leđima ili ramenima
 • artritis
 • sindrom karpalnog kanala
 • povrede tetiva ili ligamenata (kao što su uganuća, tendonitis i ACL suze)
 • abnormalnosti udova, poput krivih nogu i uvrnutih stopala
 • rak kostiju

Naši ortopedi u Poliklinici MEDICAL CENTAR koriste i hirurški i nehirurški pristup za liječenje različitih mišićno-koštanih problema. Ortopedi se često usredotoče na nehirurške tretmane prije nego što preporuče operaciju. Neke vrste nehirurških tretmana uključuju:

 • Vježbe – Naš ortoped može Vam preporučiti određene vježbe ili istezanja kako bi pomogao održati ili poboljšati snagu, fleksibilnost i opseg pokreta u određenom području.
 • Imobilizacija – Ponekad sprječavanje dodatnog naprezanja na nekom području može mu pomoći da zaraste.
 • Lijekovi – Ortoped može preporučiti određene lijekove koji pomažu u ublažavanju simptoma poput bola i otoka.
 • Promjene u životnom stilu – Naš ortoped Vam također može pomoći u promjeni načina života. To može uključivati izmjenu vaše fizičke aktivnosti, prehrane i načina na koje vježbate kako biste spriječili pogoršanje ozljede ili stanja.

Ponekad se stanje ili ozljeda ne poboljšaju nehirurškim metodama. U tim slučajevima ortoped može preporučiti operaciju. Neki primjeri operacija koje obavlja ortopedski hirurg uključuju zamjenu zgloba, internu fiksaciju ( npr. šipke koje pomažu zadržati slomljene kosti na mjestu dok zarastaju), ponovno postavljanje dijelova kostiju, popravak mehkog tkiva i upotreba koštanog presadnog materijala za povezivanje dvije kosti.

Kada i zašto treba posjetiti ortopeda?

Svog ortopeda u Poliklinici MEDICAL CENTAR trebali posjetiti ako imate bol ili otok u kostima, zglobovima ili mišićima koji su trajni, ponavljaju se ili ne reagiraju na kućnu njegu te značajno smanjenje pokretljivosti ili opsega pokreta zgloba, poput koljena, lakta ili ramena. Također, ako imate simptome povezane sa živcima, kao što su utrnulost ili osjećaj “igle” u rukama ili nogama.

Tokom prvog sastanka, ortoped će raditi na dijagnozi. To obično uključuje provođenje fizičkog pregleda i rendgenskih snimaka. U nekim slučajevima će biti potrebno dodatno testiranje da bi se potvrdila dijagnoza. Za neke akutne ozljede, poput prijeloma i iščašenja, ortoped će trebati manipulirati (resetovati) kost ili zglob i imobilizirati ga pomoću udlage, gipsa ili aparatića.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru