PZU MEDICAL CENTAR Endodoncija
PZU MEDICAL CENTAR Endodoncija

Endodoncija

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem patoloških procesa pulpe.

Zubna pulpa se nalazi unutar endodontskog prostora zuba – pulpne komore koja se nalazi unutar krune zuba i korijenskih kanala koji se pak nalaze unutar korijena zuba.

Sastoji se od živaca, krvnih žila i vezivnog tkiva, koji igraju važnu ulogu u razvoju i održavanju vitalnosti zuba. Endodontska terapija se provodi kada je karijes razorio zub – caklinu i dentin – te došao do pulpe. Ako se zub s upalnim procesom ne liječi, dolazi do širenja upale na kost i stvaranja upalnog procesa oko vrha korijena, tj. razvoja granuloma. Tretirani zub jednako je funkcionalan kao i vitalni zubi, a korijen se može koristiti za protetske nadomjestke (krunice i mostove).

Sam endodontski tretman je bezbolan i radi se u lokalnoj anesteziji

U nedavnoj prošlosti su se, nažalost, tako bolesni zubi vadili što je naknadno izazivalo velike funkcijske poremećaje u žvačnom sistemu i estetske nedostatke kod tih pacijenata, pogotovo ako se izgubljeni zubi nisu u najkraćem mogućem vremenu nadomjestili.

Infekcija zubne pulpe najčešće nastaje zbog razvoja i širenja karioznog procesa na zubu. Može također nastati usljed traume zuba ili se može proširiti iz parodontnog džepa prema zubnoj pulpi i tako ju inficirati. Ako se infekcija zubne pulpe ne liječi, može doć do širenja infekcije u kost oko zuba gdje dolazi do razgradnje kosti i stvaranja granuloma ili ciste. U težim slučajevima može doći do stvaranja gnoja i nastanka otoka na licu uz pojavu apscesa uslijed čega može doći i do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Postoje dvije opcije za provođenje endodoncije

Prva opcija je da vaš stomatolog otvori pulpnu komoricu i stavi sredstvo koji će nakon nekoliko dana umrtviti živac. Druga opcija je da se (uz anesteziju!) pulpa ukloni isti dan bez sredstva za umrtvljivanje.

Neki zubi su jednokorijenski, dok su drugi višekorijenski. Jednokorijenski zubi najčešće imaju jedan ili dva korijenska kanala, dok ih višekorijenski zubi imaju najčešće tri ili četiri. Važno je pronaći sve kanale, dobro ih očistiti i dezinficirati kako ne bi došlo do nastanka nove upale.

Nakon čišćenja kanala ručnim ili strojnim tehnikama, kanali se pune zamjenskom tvari koja sprječava prodor bakterija u zub i nastanak nove infekcije. Nakon provedene terapije, napravi se kontrolna rentgenska snimka. Ako je sve u redu, može se krenuti u izradu novog ispuna (plombe) ili krune, ovisno u kakvom je stanju zub.

Bolovi tokom tretmana endodoncije

Bol nakon stavljanja sredstva za umrtvljivanje (“stavljen lijek”) – kako bi se živac umrtvio, na površinu živca aplicira se preparat paraformaldehida. Preparati koji se najčešće koriste sadrže i anestetik, međutim zbog samog procesa odumiranja živca osjeti se neugodna bol koja većinom prestane nakon 1-2 dana. Tada je terapije izbora oralno uzeti analgetik kako bi se bol ublažila, no ako se pojačava potrebno je javiti se stomatologu.

Bol nakon endodoncije – endodontski zahvat je jedan od zajzahtjevnijih zahvata u stomatologiji i oporavak od upale je ponekad duži od očekivanog. U određenom broju slučajeva, bol se javlja nakon završenog endodontskog zahvata, većinom kao reakcija tkiva na punjenje. Bol se ublažava analgeticima i prestaje nakon nekoliko dana.

Ostali razlozi za nastanak boli su sljedeći:

  • Infekcija u kosti – unatoč odlično napravljenoj endodonciji, dobro očišćenom, dezinficiranom i napunjenom kanalu, upala je moguća i nakon endodoncije zbog bakterija koje su u okolnoj kosti. S obzirom da je izvor infekcije uklonjen (živac), vaš imunološki sistem će riješiti preostale bakterije. Radi ubrzanja procesa, stomatolog može propisati antibiotike.
  • Inficirani kanal – moguće je da je kanal inficiran i nakon endodoncije kada privremeni ili trajni ispun propušta i dopušta bakterijama iz sline da se nakupljaju oko punjenja korijenskog kanala. Terapija je tada vađenje inficiranog punjenja i novi endodotski zahvat.
  • Previsoki ispuni/krunice – ukoliko je ispun (plomba) previsok, dolazi u dodir sa suprotnim zubom s prevelikom silom, uzrokujući bol. Stomatolog će ubrusiti višak ispuna, međutim bol se može zadržati još nekoliko dana.

Je li postupak endodoncije bolan i koji je njegov cilj?

U našem dentalnom centru pri svakom postupku, u dogovoru sa pacijentom, koristi se lokalna anestezija te su svi postupci u potpunosti bezbolni. Cilj endodoncije je liječenje zuba te sprječavanje širenja upale na kost i stvaranja upalnog procesa oko vrha korijena, tj. razvoja granuloma.

Prednosti strojnog čišćenja kanala?

Postupak je puno brži i smanjuje se broj potrebnih posjeta stomatologu.

Zašto spašavati zub, a ne isti izvaditi i staviti umjetni?

Razlog je vrlo jednostavan, niti jedan stomatološki nadomjestak nije kvalitetan kao prirodni zub, stoga treba spasiti svaki prirodni zub koji se može spasiti.

Šta je revizija zuba?

Revizija je postupak kojim se uklanja materijal za punjenje iz korijenskog kanala liječenog zuba te se ponovnim čišćenjem i dezinfekcijom nastoje ukloniti bakterije u kanalu korijena zuba. Indicirana je u slučajevima neuspjeha primarnog liječenja korijenskih kanala gdje nisu eliminirane sve bakterije i postoji njihova nazočnost u kanalu ili tkivu oko korijena zuba.

Koliko traje liječenje zuba i koliko puta moram dolaziti kod stomatologa?

Samo liječenje zuba je gotovo u jednom dolasku, nakon toga treba doći na zatvaranje zuba – izradu konfekcijskog kolčića i plombe te, po potrebi, krunice.

Što napraviti u slučaju jake boli ili oticanja?

Jaku bol možete ublažiti analgeticima, a oticanje hladnim oblogom. Ukoliko je bol nakon endodontske terapije prolongirana, najvjerojatnije kanali nisu obrađeni i ispunjeni do pune duljine ili postoje neotkriveni kanali. U takvim slučajevima potrebno je javiti se stomatologu i ponoviti liječenje.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru