PZU MEDICAL CENTAR Otorinolaringologija
PZU MEDICAL CENTAR Otorinolaringologija

Otorinolaringologija

Šta je otorinolaringologija?

Otorinolaringologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem i liječenjem bolesti uha, nosa i grla. Doktor medicine koji je specijalist otorinolaringologije je otorinolaringolog. Po metodama liječenja otorinolaringologija je pretežno hirurška struka. U početku su se otologija, zajedno s rinologijom i laringologija razvijale potpuno odvojeno i tek krajem Prvog svjetskog rata stvorena je jedinstvena struka.

Liječnici koji su se specijalizirali za ovo područje nazivaju se otorinolaringolozi. Otolaringolozi se od mnogih ljekara razlikuju po tome što su kvalificirani za izvođenje mnogih vrsta operacija na osjetljivim i složenim tkivima glave i vrata.

Otorinolarigolozi se bave liječenjem:

 • Uha: Naši otolaringolozi su obučeni za medicinsko i hirurško liječenje gubitka sluha, upala uha, poremećaja ravnoteže, zujanje u ušima, poremećaja lica i kranijalnih/moždanih živaca. Također upravljaju urođenim poremećajima vanjskog i unutrašnjeg uha.
 • Nos: Briga o nosnoj šupljini i sinusima jedna je od glavnih vještina našeg Otolaringolozi dijagnosticiraju, upravljaju i liječe alergije, sinusitis, poremećaje mirisa, polipe i nazalnu opstrukciju zbog odstupanja septuma.
 • Grlo: Otolaringolozi imaju stručnost u upravljanju bolestima grkljana (glasa) i gornjeg aero-probavnog trakta ili jednjaka, uključujući poremećaje glasa i gutanja.
 • Glava i vrat: U području glave i vrata, naši otorinolaringolozi su obučeni za liječenje zaraznih bolesti, kako benignih, tako i malignih (kanceroznih) tumora, trauma lica i deformacija lica. Oni rade i estetsku plastičnu i rekonstruktivnu operaciju.

Zašto je pregled otorinolaringologa važan?

Najčešće bolesti uha, grla i nosa su upalne/inflamatorne bolesti (vanjnskog i srednjeg uha, sluzokože nosa i sinusa, krajnika, ždrijela, grkljana) koje mogu biti infektivne ili alergijske, cerumen (začepljenje ušnog kanala), tinitus (zujanje u ušima), vertigo (vrtoglavice), surditas (nagluhost), polipi, tumori kao i mnoge druge bolesti.

Ako imate bilo koji od sljedećih simptoma, pozivamo vas da zakažete sastanak s otorinolaringolom u Poliklinici Medical Centar:

 • Problemi s ravnotežom
 • Vrtoglavica
 • Oštećenje sluha
 • Bolovi u ušima, nosu ili grlu
 • Krvarenje iz nosa
 • Nazalna kongestija
 • Problemi sa mirisom, glasom ili gutanjem
 • Upala grla ili promuklost

Neke od ovih simptoma naš specijalista otorinolaringologije može uspješno liječiti, ali važno je pogledati širu medicinsku sliku i historiju. Naš otorinolaringolog će pružiti temeljit pregled onoga što uzrokuje vaše simptome i vješt je za liječenje osnovnog stanja, pružajući Vam najbolje šanse za dugoročno olakšanje. Pregled našeg otorinolaringologa je bezbolan i traje između 20 i 30 minuta.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru