PZU MEDICAL CENTAR Pedodoncija
PZU MEDICAL CENTAR Pedodoncija

Pedodoncija

Dječija stomatologija je dio dentalne medicine koja se bavi prevencijom i liječenjem zuba kod djece. Oralno zdravlje djece započinje pravilnim navikama održavanja oralne higijene koja djeca mogu usvojiti u ranoj dobi i tako preventivno utjecati na nastanak karijesa na mliječnim, a kasnije i na stalnim zubima.

Mliječni zubi počinju nicati oko šestog mjeseca života, a do treće bi godine trebalo biti prisutno svih 20 mliječnih zubi.

Vrlo je važno očuvati mliječne zube jer oni, prvenstveno, čuvaju mjesto trajnim zubima, a prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegov rast. Zato, u slučaju preranog gubitka mliječnih zuba, dolazi do pogrešnog razmještanja trajnih zuba, odnosno različitih ortodontskih anomalija. Trajni zubi resorbiraju korijene mliječnih prethodnika pri čemu se ovi rasklimaju i sami ispadnu, a u slučajevima kada je ispadanje otežano – stomatolog može izvaditi mliječne zube.

Obzirom da je stomatološki rad stresan za sve, pa i za djecu, zadatak stomatologa je da djetetov posjet učini što ugodnijim.  Stomatolog svojim odnosom prema djetetu mora stvoriti osjećaj brige i navike održavanja zdravlja zuba, a ne da kod djece stvori strah. Bitno je da se sve interencije prođu kroz igru, smijeh i zabavu koliko god je to moguće i da se dijete ne iscrpljuje više nego je to potrebno.

Provođenje preventivnih mjera u pravom trenutku u velikoj mjeri smanjuje rizik od nastanka i minimalnih karijesa na zubima. Te metode su bezbolne i neinvazivne, tako da prve posjete stomatologu budu prijatna i pozitivna iskustva i za roditelja i za dijete. Ako nema karijesa, dijete će kroz igru, druženje i razgovor stvoriti prijateljski odnos sa stomatologom, i u trenutku kad se karijes eventualno pojavi, liječenje i popravak zuba neće mu biti potpuna nepoznanica. Takvim pristupom djetetu će pregled ostati u ugodnom sjećanju, pa će i sljedeći put rado doći.

Prvi pregled podrazumijeva pregled stanja svih zuba, uočavanje eventualnih nepravilnosti zuba, vilica ili zagrižaja. Edukaciju roditelja i djeteta u pogledu najboljeg načina održavanja oralne higijene, kao i razgovor o ishrani, načinu ishrane i eventualnim lošim navikama. Roditelji mogu dobiti odgovore na sva pitanja koja imaju po pitanju oralnog zdravlja. Sve informacije koje dijete dobije su prilagođene njegovom uzrastu i razvoju i prezentuju se na odgovarajući način. Ako je dijete raspoloženo, obično se počinje uklanjanjem mekih naslaga, to jest pranjem zuba pastom i posebnom četkicom. Traje oko 15 minuta, bezbolno je i predstavlja prvi korak zbližavanju stomatologa i djeteta, kao i sticanju djetetovog povjerenja. Pored stalne edukacije o održavanju oralne higijene i nastojanju da dijete shvati važnost dobre higijene, pored čišćenja zuba, preventivne mjere su i fluorisanje zuba, kao i zalivanje fisura. Prihvatanjem ovih terapija od strane deteta učinjen je prvi veliki korak i Vaše dijete će svaku narednu posjetu prihvatiti uz osmijeh i sa povjerenjem.

Fluorizacija zuba

Fluoridi su minerali izuzetno efikasni u prevenciji karijesa. Ova procedura podrazumjeva direktnu aplikaciju različitih jedinjenja fluora na površine izniklih zuba, u cilju prevencije karijesa ili liječenja početnih karijesnih lezija gleđi. U stomatološkoj ordinaciji se koriste fluoridi mnogo većih koncentracija od onih u pastama za zube ili vodicama za ispiranje usta. Aplikacija fluorida (premazivanje zubnih površina rastvorima, želeima ili lakovima) traje veoma kratko. U zavisnosti od stanja oralnog zdravlja Vašeg djeteta, može biti ponovljena na svakih 3, 6 ili 12 mjeseci.

Popravke mliječnih zuba

Karijes mlječnih zuba se javlja rano, nekad ubrzo poslje njihovog nicanja, kao posljedica loših navika, neadekvatne ishrane, otežanog održavanja oralne higijene ili neobavještenosti roditelja o značaju mlječnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja. Lokalizacija karijesa mliječnih zuba je najčešća na predilekcionim mjestima kao što su fisure, jamice mliječnih molara, aproksimalne površine gornjih i donjih mlječnih molara i gornjih frontalnih zuba.

Zaljevanje fisura

Zalijevanje fisura je zahvat za zaštitu dječijih zuba. Ovim zahvatom se ne oštećuje zubno tkivo, već se samo zalijevaju udubljenja i neravnine gdje se inače zavlači hrana zbog koje nastaje karijes.

Korisni savjeti

  • Pravo vrijeme za prvi posjet stomatologu je već nakon nicanja prvog zuba
  • Zubi se peru od trenutka nicanja prvog zuba
  • Četkice su mekane, a veličina je prilagođena uzrastu djeteta
  • Paste se u početku ne koriste
  • Četkanje zubića vrši se neposredno prije spavanja, nakon čega dijete ne smije konzumirati nikakav zaslađeni napitak, kašicu i slično
  • Nakon večernjeg pranja zubi, bilo bi dobro da dijete više ne jede i ne pije zaslađene napitke.

Kada prvi put posjetiti stomatologa?

Prema preporuci brojnih stomatoloških zadruga širom svijeta, poželjno je dijete odvesti stomatologu već u dobi od jedne godine, a u svakom slučaju prije nego što ono nužno zatreba stomatološko liječenje. U dobi od jedne godine, dijete je već dobilo nekoliko zuba (sve sjekutiće, te možda prve kutnjake) i sve više upoznaje okolinu oko sebe. Stoga je to idealno vrijeme da se dijete prvi put susretne s okruženjem kakvo pruža stomatološka ordinacija i osjeti kako je to kada stomatolog gleda u usta. U ovoj dobi su zubi najčešće zdravi i očuvani te nema potrebe za potencijalno neugodnim ili bolnim stomatološkim zahvatima u ustima.

Koliko je bitan blagovremeni pristup oralnoj higijeni kod djece?

Kod brige djeteta o vlastitom oralnom zdravlju, roditelji imaju najvažniji zadatak. Roditelji utječu na djetetovu naviku redovitog posjećivanja stomatologa i uče ih pravilnom četkanju i pranju zubi. SAradnja između roditelja i stomatologa daje nam odlične rezultate u prevenciji i kontroli oralnog zdravlja svakog djeteta.

Šta su to mliječni zubi?

Zdravi, funkcionalni zubi koji omogućuju žvakanje i odgrizanje hrane, primarni su uvjet za normalnu probavu, a time i za normalan rast i razvoj djeteta. Bez obzira što na kraju ispadnu, oni imaju veoma važnu ulogu u funkciji žvakanja hrane i jasnijem govoru. Mliječni zubi takođe prave prostor za trajne zube i pomažu da ih se usmjeri.

Kakva treba biti njega mliječnih zuba?

Pošto su mliječni zubi privremeni, pogrešno je shvatanje da im nije potrebna konstantna njega i zaštita. Njima je potrebna podjednaka njega i zaštita  kao i trajnim zubima, jer imaju jako bitnu ulogu u razvoju djeteta. Ako dijete rano izgubi zube, onda oni ne mogu ostaviti dovoljno mesta za trajne zube. Također, dijete može imati problema i sa rasporedom trajnjih zuba.

Da bi zaštitili mliječne zube, rano započnite kod djece adekvatnu oralnu higijenu. Koristite zubnu pastu da biste smanjili vjerovatnoću razvoja karijesa. Takođe, djeca treba da redovno posjećuju stomatologa. Zubar može pratiti razvoj zuba i po potrebi ispraviti probleme sa mliječnim zubima. Učite djecu da se brinu o svojim zubima od malih nogu.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru