PZU MEDICAL CENTAR CT Kompjuterizovana tomografija
PZU MEDICAL CENTAR CT Kompjuterizovana tomografija

CT / Kompjuterizovana tomografija

Rano otkrivanje bolesti i briga tijelu najvažniji su za održavanje vašeg zdravlja. CT / Kompjuterizovana tomografija pomoći će vam da znate sve o vašem tijelu.

Pojam CT / Kompjuterizovana tomografija odnosi se na kompjuterizirani postupak snimanja rengenskim zrakama, tokom kojeg se uski snop rentgenskih zraka usmjerava na pacijenta i brzo se okreće oko tijela, proizvodeći signale, koje potom računar obrađuje i generira u sliku presjeka tijela. Ti presjeci tijela nazivaju se tomografske slike i sadrže detaljnije informacije od uobičajenih rentgenskih snimaka. Jednom kad kad računar prikupi niz uzastopnih presjeka, moguće je digitalno složiti trodimenzionalnu sliku pacijenta, čime se omogućava lakša identifikacija i mjesto osnovnih struktura, kao i moguće anomalije u tijelu, u obliku tumora ili drugih promjena čime se kompletira zahvat nazvan CT / Kompjuterizovana tomografija.

Kako funkcioniše CT / Kompjuterizovana tomografija?

Za razliku od konvencionalne rentgenske zrake, koja koristi fiksnu rentgensku cijev, CT skener koristi motorizovani izvor rentgenskih zraka, koji se okreće oko kružnog otvora koju nazivamo portal. Tokom CT snimanja pacijent leži na krevetu leži na krevetu koji se polako kreće kroz portal, dok se rentgenska cijev okreće oko pacijenta, pritom ‘ispaljujući’ uski snop x-zraka kroz njegovo tijelo. Umjesto filma CT skeneri koriste posebne digtalne dektektore zraka, te kako rentgenske zrake napuštaju pacijenta, detektori ih prikupljaju i prenose na računar. 

Kada se provodi CT / Kompjuterizovana tomografija?

CT skeniranje koristi se za prepoznavanje bolesti ili povreda različitih dijelova tijela. Naprimjer, koristan je alat za otkrivanje mogućih tumora i lezija, kao i raznih srčanih bolesti, poremećaja na mozgu, plućima, a posebno je korisno prilikom snimanja složenih prijeloma kostiju, jer daje više detalja nego uobičajeni pregled.

Postoje li rizici?

CT / Kompjuterizovana tomografija može dijagnosticirati po život opasna stanja, kao što su krvarenje, krvni ugrušci ili rak, te ukoliko se ova stanja otkriju na vrijeme mogu spasiti život. Jonizirajuće zračenje može prouzročiti neke biološke učinke na živom tkivu i to se povećava sa povećanjem broja izloženosti tokom života. Međutim, rizik od razvoja karcinoma zbog izloženosti zračenju općenito je mali. 

Koliko dugo traje CT / Kompjuterizovana tomografija?

U zavisnosti od vrste snimanja, njegova dužina je između 10 i 30 minuta. Ovo vrijeme može varirati u zavisnosti od prirode dijagnostike.

Da li se mogu micati u CT skeneru?

Ne biste se trebali pomjerati dok se nalazite na stolu u CT skeneru i dok je u toku snimanje. To eliminira efekte zamućenosti slike.

Šta se dešava po završetku snimanja i kada ću dobiti moje rezultate?

Radiolozi proučavaju vaše snimke i vrše dijagnosticiranje. Kada pregledaju sve detalje moguće je dostaviti rezultate vašem doktoru, a najčešće svi rezultati su dostupni vrlo brzo nakon samog pregleda.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru