PZU MEDICAL CENTAR Ortodoncija
PZU MEDICAL CENTAR Ortodoncija

Ortodoncija

Ortodoncija, odnosno ortodontska terapija podrazumijeva postavljanje zuba u najbolji mogući položaj te postizanje harmonije usta i čeljusti. Tkz. ortodontske bravice danas zadovoljavaju visoke kriterije estetike tako da su jedva primjetne. Sve veći broj odraslih pacijenata odlučuje se za ortodontsku terapiju kako bi između ostalog stvorili dobre temelje za daljnju protetsku ili implantološku rekonstrukciju.

Cilj ortodoncije nije isključivo estetika. Ortodontska terapija često se koristi kod rješavanja bolnih stanja i poremećaja žvačnog sistema. Pravilan položaj zuba u čeljusti i njihovi pravilni međusobni kontakti osiguravaju ravnomjeran prijenos žvačnog pritiska koji smanjuje opterećenje pojedinog zuba.To znači da čuva potporno tkivo zuba od preopterećenja i propadanja, a samim tim produžuje životni vijek zuba, odnosno, štiti ih od ispadanja. Ortodontska terapija danas nije luksuz, ona je potreba koja se ne smije zanemariti, a pozitivne posljedice ortodontske terapije su trajne.

Razvojem novih ortodontskih materijala i tehnika, fiksni su aparati postali znatno ugodniji za nošenje, a smanjio se i broj potrebnih kontrolnih posjeta tijekom terapije. Fiksni ortodontski aparati pričvršćeni su na zube na takav način da ih može ukloniti samo terapeut (ortodont). Prednost je tih aparata u tome što se u aktivnom dijelu terapije brže postižu rezultati, jer sile djeluju stalno, a rezultati su precizniji.

Ortodontska terapija je relativno dugotrajna i zahtjeva angažman i saradnju pacijenta. Tokom nekoliko godina, koliko u prosjeku traje terapija, neophodno je da se pacijent strogo pridržava dobijenih uputstava i održava zadovoljavajuću oralnu higijenu.

Uspjeh ortodontske terapije izrazito zavisi od saradnje pacijenta, a nedovoljna saradnja rezultuje produženim trajanjem terapije, kao i izostankom rezultata.

Ortodonska terapija kod odraslih osoba provodi se veoma često, jer nikad nije prekasno za ispravljanje izbočenih (protrudirani), ili uvučenih (retrudirani) zuba, razmaknutih zuba, praznina koje su nastale vađenjem zuba i ponekad eliminisanje potrebe za protetskom nadoknadom ili implantatima.

Prvi posjet ortodontu

Nicanjem prvih trajnih zubi, između 6. i 7. godine života savjetuje se i prvi odlazak ortodontu. Ortodont će na temelju kliničkog pregleda i ortopantomograma (Rtg slika čeljusti) vidjeti kakav je odnos mliječnih i trajnih zubi, ima li dijete zametke svih trajnih zubi, je li dobar odnos između gornje i donje čeljusti, postoji li kakva nepogodna navika (guranje jezika, sisanje prsta, disanje na usta i sl.) te savjetovati roditelje o početku terapije. Ukoliko je terapija potrebna, roditelji će biti upoznati s optimalnim vremenom za početak iste kako dijete ne bi nepotrebno predugo nosilo aparat.

Kada trebam doći na pregled ranije od ugovorenog termina?

Na pregled prije ugovorenog termina treba doći u sljedećim slučajevima:

  • ako je ispala bravica, prsten, žica ili elastični lanac
  • ako ostanete bez silikona ili gumica
  • ako nastaju rane na sluznici uslijed pomaka žice
  • ako se pojave bolne senzacije određenog zuba, zgloba ili mišića

U svakom slučaju, treba uvijek prvo nazvati ordinaciju i dogovoriti termin.

Zašto mi se zubi miču dok nosim aparatić?

Zubi se u terapiji pomiču na način da sa jednog mjesta (tamo gdje zub ide) kost nestaje, a s druge strane se stvara. Kako se to događa u dužem i različitom vremenskom periodu, parodontna pukotina oko zuba je nešto veća i uzrokuje povećanu mobilnost zuba.

Koliko dana nakon prvog ortodontskog pregleda fiksni aparatić može biti postavljen?

Nakon donesene odluke da želite fiksni aparatić, postava aparatića može biti već kroz 7-14 dana. Ako želite da vam se postavi aparatić već pri prvom pregledu, potrebno nam je to, prije svega, najaviti kako bismo Vam ostavili duži termin, uz uvjet da imate ortopan (rendgentsku snimku svih zuba) te sanirane sve zube.

Šta je aligner?

To je mobilan prozirni aparatić kojim se rješavaju jednostavnije ortodontske anomalije. Uz ozbiljnog i suradljivog pacijenta, rješavaju se u vrlo kratkom razdoblju. Izrada takvih naprava dosta je skupa jer iziskuje saradnju s licenciranim laboratorijima koji imaju tehnologiju potrebnu da se takve naprave izrade. Neke od vrsta su Invisalign, Clear Aligner, Inman aligner, Simplysmile itd.

Koliko su često potrebne kontrole nakon postavljanja fiksnog i prozirnog aparatića?

Učestalost kontrola je posve jednaka, neovisno o tome je li aparatić fiksni ili mobilni. Redovne ortodontske kontrole su svakih 4-6 sedmica uz konsultacije sa našim stomatologom.

Šta je retainer?

Retainer je mobilna naprava koja se nosi uglavnom noću, ali treba ga se ozbiljno shvatiti jer rezultat terapije moguće je zadržati isključivo redovitim nošenjem retainera. U slučaju nenošenja, vrlo brzo dolazi do recidiva odnosno pomaka zuba prema stanju prije terapije.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru