PZU MEDICAL CENTAR Mamografija
PZU MEDICAL CENTAR Mamografija

Mamografija / Ultrazvuk dojki

Rana dijagnostika raka dojke i mamografija znatno smanjuju smrtnost kod žena sa otkrivenim tumorom. Učinite mali korak kako biste zaštitili zdravlje na vrijeme.

Rana radiološka metoda otkrivanja raka dojke naziva se mamografija i u današnje vrijeme ono što ona obezbjeđuje pacijenticama nadaleko je poznato. Ukoliko se redovno i na vrijeme primjenjuje, mamografija može otkriti rak dojke i dvije godine prije nego tumor postane vidljiv i opipljiv, a preporučuje se da pacijentice prvu mamografiju naprave u 30-im godinama.

Za pravilnu dijagnostiku putem mamografskog pregleda glavni i osnovni uslov je tehnička opremljenost, stoga smo se mi u našem radiološkom centru pobrinuli da dobijete vrhunsku uslugu, uz najsavremenije uređaje. Uz sve to, stručni tim će sigurno obezbijediti da se osjećate ugodno tokom pregleda i da konačni rezultat otkrije eventualne abnormalnosti i probleme na vašim grudima na vrijeme.

Šta je mamografija / ultrazvuk dojki?

Ova specifična vrsta snimanja dojki koristi rentgenske zrake s malim dozama za rano otkrivanje raka, prije nego što žene uopće dožive simptome, što višestruko povećava šanse za liječenje. Ono što je na samo startu najvažnije napomenuti, jeste da je mamografski pregled u potpunosti bezbolan, a zbog toga što se primjenjuje niska doza zračenja on je i praktično bezopasan za sve pacijentice. Tokom ove procedure dojka se stisne pomoću posebne mamografske jedinice, a ta kompresija vrši se kako bi se izjednačila debljina tkiva dojke, sve u cilju kako bi se povećala kvaliteta slike, te kako bi rentgenske zrake uz minimalno zračenje mogle dati kvalitetnu sliku koja je važna za analizu.

Jednostavnost izvođenja postupka, niska cijena i široko rasprostranjena korisnost govori u prilog ovom pregledu, a upravo u našem radiološkom centru možete pronaći kvalitetnu uslugu kojom ćete moći na vrijeme razotkriti svaku promjenu u vašim dojkama.

Klijenticama koje posjete naš radiološki centar preporučujemo da im sopstveno zdravlje bude glavni cilj, te da sprečavanjem razvoja i ranim otkrivanjem raka dojke utječu na njegovo očuvanje. Rutinske preglede jednom ili dva puta u dvije godine predlažemo svim pacijenticama u dobi između 40. i 50. godine života, dok starijim pacijenticama predlažemo mamografske preglede jednom svake godine.

Kao dodatna metoda posljednjih godina navodi se i ultrazvuk dojki. Ova metoda je jedna od glavnih kada je riječ o tumačenju svim promjena u dojkama, a njena bezopasnost ogleda se u visokofrekventnim valovima zvuka, koji se pretvaraju u sliku nakon prolaska kroz samo tkivo dojki. Ultrazvuk dojki najčešće se koristi kao dodatna metoda uz mamografski pregled, kako bi se sve sumnje u postojanje zloćudnih promjena na vrijeme otklonile.

Kako se pripremiti za mamografski pregled?

Prije samog mamografskog pregleda važno je da razgovarate sa vašim ljekarom i radiologom iz našeg centra, te ih obavijestite o simptomima ili problemima dojke, prethodnim operacijama, upotrebi hormona, kao i da li imate porodičnu ili ličnu historiju raka dojke. Također, važno je da obavijestite ljekara ukoliko ste trudni ili postoji mogućnost da ste trudni. Ukoliko je riječ o ponovljenom postupku, ako je moguće, pribavite kopije svojih prethodnih mamografija i učinite ih dostupnih radiologu. Ostavite nakit kod kuće i nosite široku, udobnu odjeću. Moguće je da od vas bude zatraženo da nosite haljinu. Na dan pregleda potrudite se da na svoje tijelo ne nanosite dezodorans, ulje ili losion, jer se mogu pojaviti na mamografu i ometati uspostavljanje tačne dijagnoze.

Mamografski pregled može potrajati između 20 minuta i pola sata, a njegova jednostavnost poboljšava kvalitet života i smanjuje smrtnost i razvitak tumora. I što je najvažnije, sve pacijentice nakon obavljenog pregleda mogu svoj dan nastaviti bez ikakvih dodatnih problema.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru