PZU MEDICAL CENTAR RTG Rentgen snimanje
PZU MEDICAL CENTAR RTG Rentgen snimanje

RTG / Rentgen snimanje

Vaše zdravlje naša je briga, a RTG / Rentgen snimanje jedan je od načina da saznamo više detalja o vašem tijelu, te ako je potrebno odredimo metodu liječenja.

RTG / Rentgen snimanje, koje se naziva i radiografija, dijagnostička je tehnika snimanja koja daje slike kostiju, pružajući jasne detalje koštane strukture. Neke druge tehnike snimanja također koriste rentgenske zrake kako bi kosti prikazale još detaljnije, poput CT skeniranja, ali također su skuplje i uključuju veće izlaganje zračenju. Da bi stvorio sliku, dok traje RTG / Rentgen snimanje, rentgenski aparat ispucava rentgensku zraku kroz tijelo. Snop prolazi kroz meko tkivo, ali ne i kroz kosti, zbog njihove gustoće kalcija. Snop koji prolazi kroz to komunicira s filmom, što rezultira slikom kostiju. Tamnija i svjetlija područja na rentgenskoj slici koreliraju s količinom zračenja koje su tkiva apsorbirala, a ne prolaskom kroz film.

Kada se provodi RTG / Rentgen snimanje?

Rentgen snimanje se može koristiti za dijagnozu prijeloma, tumora i strukturne nestabilnosti/neusklađenosti. Dijelovi tijela manje gustoće, poput diskova i korijena živaca, ne snimaju se rentgenskom slikom. Ukoliko je, naprimjer, potrebno dijagnosticirati kompresiju živaca zbog bilo kojeg razloga ili herniju lumbalnog diska, tada RTG / Rentgens snimanje nije moguće iskoristiti.

Da li je RTG / Rentgen snimanje sigurno?

RTG / Rentgen snimanje koriste se u velikoj mjeri u današnjoj medicini i smatraju se relativno sigurnima. Međutim, zbog rizika povezanih s izlaganjem zračenju, obično se ne preporučuju trudnicama.

Da li postoje ikakvi rizici kada se izvodi RTG / Rentgen snimanje?

Uvijek postoji mali rizik od oštećenja stanica ili tkiva zbog izlaganja bilo kojem zračenju, uključujući niske razine zračenja koje se koriste za ovaj test. No, rizik od oštećenja rentgenskim zrakama obično je vrlo nizak u usporedbi s potencijalnim koristima testa. Naši centri i radiolozi obavezuju se da vrše konstante provjere u cilju zaštite pacijenata.

Koliko je zračenja dozvoljeno kada se izvodi RTG / Rentgen snimanje?

Nema propisanih ograničenja doza zračenja za pacijente. To znači da se nikakva količina zračenja ne smatra prevelikom za pacijenta kada postupak opravdava liječnik. Liječnik će razmotriti koristi u odnosu na rizike. Nekoliko međunarodnih organizacija uspostavilo je smjernice i preporuke na temelju znanstvenih podataka. Treba učiniti sve napore kako bi se smanjila izloženost pacijenta zračenju. Načelo poznato kao ALARA – onoliko nisko koliko je razumno dostižno – vodi prakse. Pregled koji nema medicinsku svrhu neprikladan je, bez obzira na to koliko je mala doza.

Postajem li radioktivan/na nakon što se završi RTG / Rentgen snimanje?

Ne! Rentgen snimanje ne inducira radioaktivnost.

Koja su dostupna alternativna ispitivanja koja ne koriste X zrake ili radioaktivnost?

Ultrazvuk i magnetska rezonancija (MRI) ne koriste X zrake ili radioaktivnost. Ultrazvuk je koristan za ispitivanje zdjelice i trbuha, posebno u trudnoći, te za dojke, testise i meka tkiva vrata i udova. Gdje je dostupan, MRI se sve više koristi za skeniranje glave, kralježnice i zglobova.

Usluga dostupna na lokacijama:

STRUČNE KONSULTACIJE

Cjenovnik

Pogledajte naš cjenovnik usluga i analiza i informišite se o detaljima.

Izjave pacijenata

Saznajte šta o našim uslugama misle naši pacijenti i jesu li zadovoljni?

Zakažite termin u Medical Centru