030 515 887
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Ul. Slavka Gavrančića 17c72270 Travnik
Specijalističke ambulante

Otorinolaringologija

Otorinolaringologija je grana medicine koja se bavi bolestima uha, nosa i grla.

Najčešće bolesti uha, grla i nosa u našoj populaciji su sledeće: zapaljenske bolesti (spoljašnjeg i srednjeg uha, sluzokože nosa i sinusa, krajnika, ždrela, grkljana) koje mogu biti infektivne ili alergijske, začepljenje ušnog kanala (cerumen), zujanje u ušima (Tinitus), vrtoglavice (Vertigo), nagluhost (surditas), polipi, tumori itd.

Ukoliko se kod pacijenta jave tegobe sa uhom, grlom ili nosem, potrebno je da se javi na pregled specijaliste otorinolaringologije.

U tegobe sa uhom spadaju bol u uhu, oslabljen sluh, sekrecija (curenje) iz uha, vrtoglavica, zujanje ili šuštanje u uhu. Tegobe u vezi sa nosem su otežano disanje na nos, sekrecija iz nosa, svrab u nosu, oslabljen miris, kihanje, krvarenje iz nosa itd. U tegobe sa grlom spadaju bol u grlu, pečenje, bolno ili otežano gutanje, kašalj, promuklost, promene ili izrasline na sluzokoži itd.

Pregled otorinolaringologa je bezbolan i traje između 20 i 30 minuta. Sastoji se iz anamneze – razgovora sa pacijentom o problemima zbog kojih se javio na pregled i samog pregleda, koji je sistematičan i obavlja se po određenom redoslijedu.