030 515 887
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Ul. Slavka Gavrančića 17c72270 Travnik
Dental centar

Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi korigiranjem položaja zuba i odnosa gornje i donje vilice. Glavni problem zbog kojeg pacijenti dolaze ortodontu su “krivi” zubi. Iako se ortodontska terapija može sprovoditi u bilo kojem životnom periodu, ipak postoji individualno optimalno vrijeme za svakog pacijenta za početak terapije u cilju postizanja maksimalnog poboljšanja u što kraćem vremenskom roku.

Ortodont će postaviti dijagnozu na osnovu analize gipsanih modela, analiziranjem ortopana i telerentgenske snimke. Na osnovu analize ortodont predlaze pacijentu plan terapije i vrste ortodontskih aparata.

Kao i u ostalim granama medicine, tako se i u ortodonciji ne započinje s terapijom dok se ne provede potpuna dijagnostika. Pacijentu je potrebno klinički pregledati meke i tvrde strukture usne šupljine, potreban je set intra i ekstra-oralnih fotografija, Rtg-analiza, koja obuhvaća analizu ortopantomograma (Rtg slika čeljusti) i vrlo često telerentgenske snimke (latero-lateralna slika glave).