030 515 887
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Ul. Slavka Gavrančića 17c72270 Travnik
Radiološki centar

Mamografija

Mamografija je tehnika oslikavanja dojke predviđena za zreliju dob. Izvodi se primjenom ionizirajućeg zračenja te se ne preporučuje prečesto ponavljanje ovog pregleda. Ispitivanje će trajati do 30 min. Ne treba stavljati dezodorans ili puder na tijelo, odjeca treba da bude dvodijelna. Pred pregled obavice se kratki razgovor s Vama, postupak objasniti i bicete uvedeni u sobu za presvlačenje gdje ćete se skinuti od struka na gore. Dobiti ćete ogrtač koji se otvara sprijeda. Za vrijeme svakog snimanja rentgena tehnicar će pažljivo pozicionirati grudi tako da ih podesi čvrsto na mamografskom aparatu. Mamografija traži kompresiju grudi, koja je neugodna za vrijeme pravljenja rentgen snimka, ali ne treba biti bolna. Kompresija grudi pomaže postizanju boljeg rentgen snimka, dozvoljava upotrebu manje doze rentgen zracenja, sprecava kretanje i nastanak nejasne slike.

Ako imate osjetljive grudi zakažite termin mamografije dva tjedna nakon Vaše mjesečnice, jer su tada grudi manje osjetljive, smanjujući mogućnost neugodnosti za vrijeme mamografije. Za reduciranje osjetljivosti izbjegavajte kafu s kofeinom nekoliko dana pred pregled. Kompresija neće štetiti Vašim grudima u svakom slučaju i važno je dobiti dobar snimak za procjenu. Držanje veoma mirno dok rentgen snima je potrebno da snimak ne bi bio nejasan. Ako ste pregled radili vec ranije, obavezno ponesite snimke sa sobom radi usporedbe-to ce nekada jako olaksati procjenu nadjenih promjena i potrebu za dodatnim ispitivanjem.Novi mamografi imaju visokosofisticiranu tehnologiju koja omogućuje
optimalan prikaz dojki uz minimalnu količinu zračenja.

Riziko faktori

Opasnost od raka dojke je povećana u žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje su imale menopauzu prije 50. godine, koje nisu rodile ili su rodile poslje 30. godine, koje su operisane zbog raka jedne dojke (vjerovatna učestalost raka u drugoj dojci je 6%), ako je u porodici neko od bliskih srodnika imao rak dojke, te poslje 50. godine života opasnost je veća sa gojaznosti i manjim kretanjem.

Simptomi raka dojke

Bezbolni čvor u dojci je glavni znak. Većina žena sama napipa čvor. Ponekad je čvor bolan na dodir ili praćen spontanim bolovima, iscjedak iz bradavice, nedavno uvučena bradavica koja se ne može izvući, osip, rane i kraste na koži dojki, uvučenost kože iznad tumora, koža dojke koja sliči kori narandže, crvenilo, oteklina, toplina i bolnost, povećani limfni čvorovi u pazušnoj jami, bolovi u leđima.

Rak dojke je najčešći maligni tumor medju ženama u Evropi. On čini 26.5% svih novih slučajeva raka i 17.5% smrtnih slučajeva među ženama u Evropi.

Kada trebate

Mamografiju

Prva mamografija se preporučuje s 40 godina života te dalje prema ustaljenom algoritmu svaku drugu godinu do 50. godine nakon čega se preporučuje mamografski pregled jedanput godišnje u dogovoru s radiologom. Kod žena s pozitivnom obiteljskom anamnezom (karcinom dojke kod bake, majke, sestre ili bliske rođakinje) prvu mamografiju treba učiniti već s 35 godina života.