030 515 887
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Ul. Slavka Gavrančića 17c72270 Travnik
Dental centar

Implantologija

Upotrebom implantata čuvaju se dva susjedna zuba koja bi se, brušenjem i postavljanjem klasičnog zubnog mosta morala oštetiti. Također, implantat predstavlja kvalitetnije i dugoročnije rješenje u odnosu na klasični most. Ovisno o broju implantata, govorimo o protezama učvršćenima na dva do četiri implantata. Glavne prednosti ovakvih protetskih radova su izvrsna čvrstoća proteze te prijenos sila na kost zbog čega dolazi do znatno sporijeg nestajanja kosti.

Zubni most

Most je fiksni protetski nadomjestak koji nadomješta jedan ili više zubi. Krunice pomoću kojih se učvršćuje na preostale zube nazivaju se sidra mosta, a zubi na koje se most učvršćuje zovu se zubi nosači. Zubi koji nedostaju umetnuti su između sidara i oni čine tzv. tijelo mosta. Mostovi mogu biti različitog raspona – od kratkih koji nadomještaju samo jedan zub i fiksiraju se na dva susjedna zuba nosača, pa sve do velikih tzv. polukružnih mostova koji se protežu preko cijelog zubnog luka i nadomještaju veći broj zubi. Zubi nosači mosta su pri žvakanju izloženi većim opterećenjima nego zdravi zubi u normalnim uvjetima, jer se žvačne sile primijenjene na cijeli most raspoređuju na mali broj nosača. Primjerice, most koji ima šest članova – 3 sidra i 3 međučlana, pri žvakanju podnosi opterećenje kao šest zubi, ali se sile prenose na samo tri zuba nosača.

Prije odluke na bilo kakav zahvat koji uključuje ugradnju implantata potrebno je dobro proučiti kvalitetu kosti. Kod proteze na prečku veliku prednost čini to što je potrebno malo kosti jer implantati ne moraju biti međusobno paralelni. Također, takvim protetskim rješenjem nadomještamo i tvrda i meka tkiva, što je vrlo važno, pogotovo kod pacijenata koji su zbog dugogodišnje bezubosti izgubili veliki dio kosti.