030 515 887
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Ul. Slavka Gavrančića 17c72270 Travnik
Protetika

Fiksna protetika

Protetika predstavlja oblast u stomatologiji koja se odnosi na dijagnostiku, liječenje, rehabilitaciju i održavanje usne duplje, uključujući izgled, funkciju, udobnost i zdravlje zuba. Bliže rečeno, bavi se reparacijom zuba koji nedostaju, odnosno obnavljanjem i popravkom jednog ili više zuba. Generalno, suština zubne protetike jeste istovremeno i funkcionalnost ali i estetika.

U našoj poliklinici moguće je dobiti sljedeće protetske usluge

Krunice

Krunice služe da bi se prekrio preostali dio prirodnog zuba koji je izgubio veliki dio svoje strukture. U najvećem broju slučajeva se koriste za potpuno pokrivanje i predstavljaju fiksno protetske nadoknade. Pored svojih funkcija da ojačaju oštećene zube, koriste se i za poboljšanje izgleda samih zuba u smislu da ih oblikuju i poravnaju ukoliko je potrebno. Mogu biti izrađene od nehrđajućeg čelika, metala (kao što je zlato ili neka druga legura), porculana, keramike.

Mostovi

Mostovi predstavljaju fiksne proteze koje se stavljaju ako nedostaje jedan ili više zuba da bi se povratila prirodna praznina između zuba. Odnosno, praznine koje nastaju nakon nedostajanja zuba dovode do rotiranja postojećih zuba i njihovog pomeranja i prebacivanja u prostore koji su slobodni. Neravnoteža uzrokovana nedostatkom zuba može dovesti do bolesti desni i drugih poremećaja. Mostovi su povezani sa prirodnim zubima ili implatatima i oni se nazivaju potporni zidovi. Najčešći su porculanski i keramički mostovi. Ugradnja mosta spada u fiksnu protetiku, odakle proizilaze i određene prednosti u odnosu na npr. mobilne proteze, a to je da su estetski superiorniji i da ne postoji bojazan da će ispasti ali su i više higijenski.