030 515 887
Ponedjeljak - Nedelja: 8:00 - 20:00
Ul. Slavka Gavrančića 17c72270 Travnik
Radiološki centar

Multislajsni CT aparat

U našoj Poliklinici Medical Centar posjedujemo MSCT (multislajsni skener-višeslojni ) koji spada u moderne dijagnostičke metode slojevnog snimanja tijela pri čemu se zračenje detektuje na većem broju detektora u odnosu CT.

MSCT daje detaljan anatomski prikaz presjeka ljudskog tijela uz značajno smanjenju izloženost zračenju, a kompjuterska rekonstrukcija snimanih presjeka u tri dimenzije omogućla je prostornu analizu snimanog područja.

Uređaj omogućuje vrhunsku kvalitetu pregleda i dijagnostike svih organskih sustava, poput probavnog sustava, organa trbušne šupljine (abdomen), zatim prsišta, pluća i medijastinalnih organa, neurološkog sustava, pregleda u području glave i vrata te mišićnog i koštanog sustava.

Neophodnost pregleda MSCT-om utvrdjuje lekar specijalista i to onda kada je neka od jeftinijih, ali manje informativnih i pouzdanih metoda (npr. ultrazvuk ili rendgen) pokazala da postoji promena na organu koju bi trebalo detaljnije opisati. Radiolog tumači snimke skenera i dolazi do prave dijagnoze, koja omogućava lekarima drugih specijalnosti (onkolozima, internistima, hirurzima, ortopedima, neurolozima, ORL specijalistima, fizijatrima itd) da planiraju dalje lečenje pacijenta i prate efekte primenjene terapije.

Sa pojavom multislajsnih skenera, CT se po informativnosti približio, a u nekim elementima i nadmašio magnetnu rezonancu. Skener je jeftinija i brža metoda, daje bolju trodimenzionalnu prostornu rezoluciju i informaciju o malim patološkim promenama, što je hiruzima jako bitno radi orijentacije i pristupa promjeni koja treba da se operiše ili liječi. MSCT je prioritet prije svega za pregled pluća i grudnog koša, regija dušnika i glasnih žica, struktura srednjeg i untrašnjeg uha, sinusa, svih krvnih sudova u tijelu od moždanih i vratnih, preko pregleda najveće arterije u tijelu – aorte, plućnih i trbušnih arterija i vena, do krvnih sudova nogu i stopala. Takođe, MSCT je prioritet i jedina dijagnostička metoda kod pacijenata koji ne smiju ući u MR magnetno polje, a to su pacijenti sa pejs-mejkerom, pacijenti sa metalnim implantima u tijelu, veštačkim zglobovima, metalnim hirurškim materijalom i stranim tijelima zaostalim nakon povreda vatrenim oružjem, kao i vrlo teški pacijenti u komi, pacijenti na kiseoniku i uznemireni pacijenti, jer pregled traje čak i do pola sata kraće nego pregled magnetnom rezonancom. Skener je takođe neprikosnoven u dijagnostici oboljenja kamenaca i malih tumora bubrega i mokraćnih kanala.

Skenersko snimanje, kao i svaka druga vrsta rentgenskog zračenja, ima štetne efekte na tkivo, ali po tipu kumulativnog efekta. To znači da jedno snimanje na skeneru neće izazvati nikakav negativni efekat, ali ako bi se čovjek stalno i često snimao na skeneru to bi posle dužeg vremena dovelo do promjena na ćelijskom nivou. Naučnici su proučavanjem došli do podatka da je optimalan bezbedni razmak između dva skenerska snimanja oko tri mjeseca, ali treba naglasiti da kada je neophodno i od životne važnosti ona mogu biti češća. Sada kada imamo druge i alternativne metode dijagnostike potpuno je opravdano kombinovati MSCT dijagnostiku sa drugim metodama kao što su RTG, utrazvuk i MR.

Naši pacijenti nemaju razloga za brigu, jer se opravdanost kontrolnih, dopunskih i naknadnih skenerskih pregleda uvek konzilijarno procenjuje. Takođe je bitno reći da je opravdanost skenerskog snimanja apsolutna, nedovosmislena i uvek u svrhu pomoći u postizanju konačnog cilja, a to je pravovremena i tačna dijagnoza!

Zaključak je taj da je medicinska opravdanost skenerskog pregleda neuporedivo veća u poređenju sa minimalnim negativnim efektom koje to snimanje uzrokuje.

U našoj Poliklinici Medical Centar  imamo na raspolaganju najsavremenije skenerske aparate kakvi se koriste u vodećim evropskim i svjetskim bolnicama.

U našoj ustanovi obavite sve CT preglede :
glave, ekstremiteta, abdomena, thoraxa, vrata, urografije, cijelog tijela.

U Medical Centru  MSCT aparat, je jako savremen, pouzdan, a snimanje se vrši po svim propisima i sa posebnim osvrtom na to da se doza zračenja, koju pacijent primi, svede na najmanju moguću mjeru.

U našoj ustanovi možete snimiti i dobiti detaljan opis sledećih delova tela:

 • Pluća i toraksa (grudni koš): MSCT skener može da otkrije infekcije, tumore, proširenja krvnih sudova (aneurizme),metastaze.
 • Abdomena (trbušna šupljina): MSCT skener može otkriti patološke kolekcije tečnosti, tumore, kao i neke bolesti urinarnog trakta.
 • Jetre: MSCT skener može otkriti tumore jetre, krvarenja u jetri, kao i manje bolesti jetre.
 • Pankreasa: MSCT je izuzetno kvalitetan aparat kada je u pitanju detekcija tumora i upale pankreasa (pankreatitis akutni i hronični).
 • Žučne kese i žučnih puteva: MSCT se koristi u otkrivanju mesta i uzroka stvaranja bloka u protoku žuči.
 • Nadbubrežne žlezde: MSCT je u mogućnosti da detektuje tumore nadbubrežne žlezde.
 • Slezine: MSCT se koristi kod evaluacija povreda slezine.
 • Mozga: može se razlikovati tkivo tumora, edem mozga,kapsula apscesa mozga,hematom, infarkt, kalcifikacije.
 • Kičme i kičmenog stuba: MSCT može otkriti tumore, povrede, degenerativne promene, deformitete, hernije diskusa.

Jedna od usluga koje nudimo je CT pregled sa najbržom konačnom dijagnozom, u 24 sata.

KONTRASTNO SREDSTVO

Često se u toku snimanja dešava da se ciljani organ ne može dobro razlikovati od okolnih struktura. U tim slučaju pacijentu se aplicira supstanca koja omogućava razlikovanje tkiva, tj. kontrastno sredstvo.

Kontrastno sredstvo se primjenjuje često u dijagnostici:

 • abdominalnih struktura
 • struktura grudnog koša
 • kod patoloških promjena mozga.

Procenu primjene kontrastnog sredstva određuje ljekar (specijalista) radiolog koji i vrši analizu odnosno opisuje snimke.Kontrastno sredstvo zapravo predstavlja grubo rečeno tečnost koja sadrži veću koncentraciju joda ,koji je važan jer se njime bolje prikazuju pojedine strukture i krvni sudovi. Kontrastno sredstvo se aplicira intravenskim, oralnim ili rektalnim putem, zavisno od organa koji se snima.

Prije samog snimanja i apliciranja kontrastnog sredstva, inžinjer radiologije i spec.radiologije uzimaju detaljnu anamnezu od pacijenta, vezanu za postojeće alergijske reakcije. Zavisno od načina apliciranja kontrastnog sredstva, snimanje se može obavljati odmah ili po isteku vremena potrebnog da kontrast dođe do ciljanog organa.